Dagelijks leven en eerlijke handel in Afrika
Bronnen spreekbeurten info en coop africa, google afbeeldingen, en wikipedia
Dagelijks leven in afrika:
Kinderen in afrika hebben andere verantwoordelijkheden dan kinderen in Nederland. Zo’n 20% van de kinderen daar gaan niet naar school. Dat komt omdat ze moeten werken voor hun familie, omdat de meeste kinderen hun beide of 1 ouder(s) zijn verloren aan aids. Dus zijn ze verantwoordelijk ervoor dat ze wel eten in huis hebben. Zo hebben de kinderen daar ook niet zo’n mooi huis als hier in Nederland.
Mannen en vrouwen:
In afrika moeten veel meisjes en vrouwen werken in huis en de meeste meisjes die hun moeder zijn verloren moeten ook zorgen voor hun broertje en zusje zorgen. Gemiddeld werken vrouwen en meisjes van 4 uur ’s ochtends tot ’s avonds laat na het avondeten. Van meisjes word er van verwacht dat ze al snel gaan werken. Ze leren al vanaf dat ze geboren zijn hoe je moet huishouden. Het is ook gewoonlijk dat je als jong meisje al trouwt met een volwassene man.
Winkels en markten:
In de steden en grotere dorpen zijn veel winkels en supermarkten, waar mensen kunnen eten, kleding en allerlei andere dingen kunnen kopen en doen. Maar juist weer in de kleinere dorpen doen mensen hun boodschappen (als dat kan) op markten. Op die markten is het altijd heel druk en is het eigenlijk ook een soort ontmoetingsplek waar de laatste nieuwtjes worden verteld. De meeste groenten en fruit komen van kleine boerderijen in de buurt. Zo levert de verkoop van sinaasappelen, druiven en citroenen de kleine boeren wat extra geld op. Er word ook vee verkocht wat de boeren zelf hebben gefokt hebben. Op markten aan zee kun je ook vaak verse vis en schelpdieren krijgen.
Kinderhuwelijken:
Een kinderhuwelijk is in veel culturen een normale gebeurtenis, maar het gebeurd gelukkig niet zo vaak. Dat komt doordat er mensenrechten zijn gekomen, en ook meer rechten voor de kind al is dat niet zoveel als wij hebben in Nederland. De meeste kinderhuwelijken komen voor in derdewereldlanden, dat komt omdat er in die landen veel aan tradities en hun cultuur word gedaan. Een kinderhuwelijk doen ze meestal om verschillende doeleinden te bereiken zoals; een land kan door de trouwerij politieke banden met een land versterken. Dat kan doordat het kind misschien van een staatshoofd is en die word getrouwd met een ander staatshoofd. Een ander voorbeeld is om een betere band te krijgen met de familie waarmee het meisje trouwt omdat die misschien heel rijk zijn.
In Afrika is eigenlijk de regel dat je pas na je 16e of 18e mag trouwen, maar dat doen sommige mensen niet vooral de mensen die arm is. Bij veel stammen betalen de mannen geld aan de familie van het meisje om met haar te gaan trouwen. Maar hoe ouder het meisje is hoe minder de man betaalt. In delen van Ethiopië en Nigeria trouwt 50 % van alle meisjes voor hun 15e verjaardag. Sommige trouwen al op hun 7e !
Eerlijke handel in Afrika:
Steeds meer producten die worden verkocht hebben al een wereldreis achter de rug voordat ze bij je thuis komen. Doordat ze zo’n lange reis achter de rug hebben weten de supermarkten niet meer waar het oorspronkelijk vandaan komt. En geven ze het geld maar aan “iemand” waar het als allerlaatste vandaan komt. Een voorbeeld van een organisatie die dat niet doen en die er ook iets tegen doen is Fair Trade.
Fair Trade Original:
Fair Trade is begonnen als een comité Steun voor Onderontwikkelde Streken, dat opgericht werd door Paul Meijs. Een van de eerste acties was het sturen van melkpoeder naar hongerige kinderen in Sicilië. In 1973 wordt de eerste koffie van kleine boeren in Guatemala geïmporteerd. Door voor de koffie een goede prijs te bepalen moeten deze boeren eerst wat populairder worden. In 1974 wordt de eerste winkel geopend in Nijmegen en niet veel later wordt er een winkel geopend in Gent voor de Belgische markt. In 1980 krijgt de stichting de nieuwe naam SOS Wereldhandel . Vanaf 1987 starten ze met de verkoop aan de Tweede kamer en de overheid daarvoor word een speciale koffie gemaakt een: residentie koffie. Vanaf ongeveer 1990 wordt het assortiment uitgebreid met andere dingen zoals: thee, chocola, honing, en ontbijtproducten. Later komen er ook sauzen bij zoals noedels, chutneys en tapenades. Vanaf 1994 heet het bedrijf Fair Trade organisatie. En de winkels gaan Fair Trade shops heten. De producten worden verkocht onder de naam Fair Trade. In 2006 wordt de naam Fair Trade organisatie gewijzigd in Fair Trade Original.
In mei 2007 bleek dat het met Fair Trade Original niet zo goed ging dat kwam omdat de supermarkten de prijzen omhoog dreven en er kwamen ook andere eerlijke merken. In de jaren erna zetten de verkopen in de supermarkten alsnog door en raakte Fair Trade Original uit rode cijfers. Het tweede grote verkoopkanaal wordt nog steeds gevormd door de wereldwinkels.
bronnen: www.afrikadag.nl en www.wikipedia.nl en google afbeeldingen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb