Nelson Mandela
Nelson mandela:
Wie is nelson mandela?
Jeugd:
Nelson mandela werd in 1918 in het dorpje qunu geboren. Dat ligt in het oosten van zuid-afrika. De meeste bewoners van dat gebied zijn het volk de xhosa. Zijn echt naam was eigenlijk rohlihlala. Maar het was een gewoonte om iemand ook een europese naam te geven, daarom heet hij dus nelson mandela. Zijn vader was een belangrijke man bij de xhosa en was erg rijk. En in dat volk was het gewoon als je rijk was dat je ook meerdere vrouwen hebt. Nelson zijn vader had 4 vrouwen nelson was een kind van de 3e vrouw. Nelson had 3 zussen. Op het dorpsschooltje leerde nelson lezen en schrijven. Toen hij 10 jaar was overleed zijn vader. Daardoor kon hij even niet naar school omdat hij geld moest verdienen. Maar zijn oom zorgde ervoor dat hij kon studeren als advocaat. Hij wilde advocaat worden, omdat hij graag tegen de apartheid wilde strijden. Na zijn studie heeft hij zich daarom bij het ANC. De xhosa’s waren toen nog niet overheerst door de blanken. Nelson had al jong in de gaten dat het niet echt eerlijk aan toe ging in zuid-afrika. In 1938 (was nelson 20 jaar) zorgde zijn oom ervoor dat hij naar de universiteit kon voor zwart studenten. Die was in fort Hare. Nelson wilde graag advocaat worden. Dan zou hij later veel kunnen doen voor mensen die door de regering niet goed behandeld werden. En dat waren vooral zwarte mensen.
Een township:
In 1941 verhuisde nelson naar de stad johannesburg. Daar ging hij wonen in alexandra in een township (krottenwijk) dat gebied was alleen maar voor zwarten dat had de regering bepaald.
In de meeste townships waren erg veel mensen. De meeste townships waren slecht gebouwd en waren erg smerig. Heel veel mensen hadden geen stromend water en geen elektriciteit en riolering. Er was veel crimnaliteit, dat vond nelson niet kunnen! Maar dat zou niet eenvoudig zijn.
Apartheid:
De regering bepaalde dat er 3 soorten groepen mensen zijn: blanken, zwarten en kleurlingen. Blanken waren de baas. En de kleurlingen en de zwarte hadden maar te luisteren naar de blanken. Volgens sommige christenen had god dat zo gewild. En wat god zei was altijd waar. Eigenlijk begon de apartheid al vanaf dat de kolonisten (blanke) in zuid-afrika kwamen. De blanke behandelde de negers alsof ze niks waren. In 1948 werd de apartheid officieel door een wet geregeld. Zoals deze regels: alleen blanken hadden stemrecht. Zwarten mochten niet overal grond hebben. En in de steden mochten ze niet in blanke wijken wonen. Er waren aparte scholen voor blanke en zwarte kinderen. Blanke kinderen mochten niet met zwarte kinderen spelen.
Het “African National Congres”
Heel veel zwarte mensen waren het zat dat ze zo behandeld worden. In 1912 richtten die mensen het ANC op. De leden van het ANC wilden de apartheid afschaffen. Het ANC vroeg aan de regering om inspraak. Maar de regering weigerde dat te doen. Maar het ANC kreeg wel meer leden nelson mandela werd ook lid. In johannesburg had hij samen met zijn vriend walter sisulu een advocatenkantoor. In 1952 had het ANC al meer dan honderdduizend leden. Mandela werd een topfiguur van het ANC. Hij werd later een grote leider.
In sharpville, vlak bij johannesburg, schoot de politie op een grote, ongewapende menigte met als gevolg: 69 doden. De wereld reageerde verontwaardigd op deze schietpartij. In veel landen stonden de kranten er vol van. En wat deed de zuidafrikaanse regering? Ze gingen nog harder optreden tegen de zwarte bevolking! Duizenden mensen werden gearresteerd en opgesloten. Het ANC werd ook verboden.
Het ANC mocht eigenlijk helemaal niet door gaan maar toch gingen ze door maar dan “ondergronds” in het geheim. Nelson reisde heel zuid-afrika door om moed toe te spreken, maar dat moest wel stiekem anders zou hij opgepakt worden. Zijn verhalen maakte veel indruk. Geen ander land wou te maken hebben met de zuid-afrikaanse regering omdat de zuid-afrikaanse regering tegen zwarten waren. Het land mocht ook niet meer mee doen met de olympishe spelen. De politie zocht naar nelson mandela. In 1962 ontving de politie van iemand een tip over waar nelson was. Door die tip kreeg de politie hem te pakken. In 1964 kreeg nelson de veroordeling: veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Er zouden 27 lange, moeilijke jaren volgen.
Zondag 11 februari 1990
Voor de poort van de victor vester-gevangenis bij kaapstad is een grote menigte mensen samengekomen. Verslaggevers van kranten, tv en radio, fotografen en camermensen staan klaar voor het grote moment. Om kwart over twee die middag gaat het dan eindelijk gebeuren: Nelson Mandela mag als vrij man de gevangenis verlaten. Eindelijk vrij, na 27 jaar opgesloten te zijn geweest in vier verschillende gevangenissen! Over heel de wereld konden miljoenen mensen via de tc zien hoe hij door de poort naar buiten kwam. Heel rustig, rechtop, een beetje trots. Zo zag hij er dus uit, de man die 27 jaar in de gevangenis had gezeten. Alleen maar omdat hij zo graag wilde dat zijn volk in zuid-afrika echt in vrijheid zou kunnen leven. Hij was 71 jaar. Maar hij zag er niet echt oud uit, ook al had hij zo lang een slechte behandeling gehad.
bronnnen: informatie boekje over nelson mandela en wikipedia
Maak jouw eigen website met JouwWeb